Wat is houtworm en hoe kun je dit bestrijden?

Houtworm is een verzamelnaam voor de larven van verschillende kevers, die zich graag nestelen in hout. De naam “Houtworm” is dus niet specifiek één bepaalde soort worm, maar staat voor verschillende hout aantastende larven. 

In de praktijk maak je echter vaak wel onderscheid tussen twee verschillende soorten houtworm, namelijk de drooghoutboorders en de nathoutboorders. Het verschil zit hem vooral in het hout waarin de larven het liefst leven. Zo leeft de drooghoutboorder liever in droog hout en de nathoutboorder liever in nat hout. De meest bekende drooghoutboorders zijn de houtwormkever en de huisboktor. 

Nathoutboorders nestelen zich het liefst in nat hout, met name buiten in bijvoorbeeld het bos. De bekendste nathoutborder is de veranderlijke boktor. 

Hoe lang leeft een houtworm?

Omdat houtwormen niet één specifiek soort betreft, varieert de levenscyclus ook enorm. Dit verschilt namelijk ook weer per soort houtworm. Wanneer we kijken naar de gewone houtwormkever, dan leven de larven daarvan ongeveer 3 jaar. De larven van de boktor leven een stuk langer en kunnen wel 12 jaar oud worden.  

Houtworm begint bij het leggen van eitjes in het hout. Na een paar weken komen de eitjes uit en ontpoppen ze zich tot een larve. Vervolgens kunnen deze larven zich wel jarenlang ingraven in het hout. Uiteindelijk wordt de worm – na jaren – pas een volwassen houtwormkever en leven ze uiteindelijk nog maar iets van 3 tot 4 weken. 

Wat is het verschil tussen een houtworm en een boktor? 

De houtworm en de boktor lijken ontzettend veel op elkaar. Toch zit er zowel in het uiterlijk als gedrag een groot verschil tussen deze twee. Het voornaamste verschil is dat de boktor veel dieper in het hout graaft dan een houtworm. Houtworm graaft meestal maar tot nét onder het oppervlakte van het  hout. 

De larve van de boktor kan best groot worden, namelijk wel tot 3 cm. Dat terwijl de houtwormlarve maar tot 0,6 cm groot wordt.  Om die reden zullen de boorgaten die je in het hout terug kunt vinden bij de boktor dus ook een klein stukje groter zijn dan die van de houtwormkever. Bij de boktor zijn ze ongeveer 6 tot 9 mm, terwijl die van de houtwormkever ongeveer 2 tot 6 mm in diameter zijn. 

Waar komt houtworm vandaan? 

Houtworm is een kwestie van pech. Soms stuit een houtwormkever op jouw houten constructie, legt daar eitjes en er ontwikkeld zich een nest van houtworm. De verspreiding vindt daarna langzaam plaats zonder dat je het door hebt. Het kan maar zo zijn dat je pas na enkele jaren in de gaten hebt dat er houtworm in hout aanwezig is. 

Hoe kan ik houtworm herkennen?

Er zijn een aantal tips om houtworm te herkennen van buitenaf. De meest snelle manier is om te controleren of er kleine gaatjes in het hout aanwezig zijn:

Wanneer je daarnaast regelmatig zaagsel aantreft onder je hout, terwijl je er zelf niet bij hebt gezeten, dan is de kans groot dat er houtworm aanwezig is. Je kunt dit testen door eventueel een wit laken onder de houten constructie te leggen en na een week te controleren of er weer boormeel aanwezig is. 

Wanneer het in de omgeving muisstil is, zou je ook kunnen luisteren. Geloof het of niet, in sommige gevallen kun je de houtworm (met name de boktor) horen knagen. 

Controleer het hout op eitjes. Het kan zijn dat je in de gaatjes de (doorzichtige) eitjes van de larven kunt zien zitten. Normaal gesproken zijn de eitjes niet heel goed zichtbaar, maar het is het proberen waard. 

Je kunt daarnaast ook letten op eventuele vliegende kevers in de buurt van het hout, met name in de zomer. Inspecteer het hout waar de kevers vlakblij rondvliegen, zodat je gerichter kunt zoeken naar eventuele houtworm. 

Of het nou gaat om een huis, een overkapping of houten meubels, een houtworm is nooit gewenst. Van Huigenbosch Plaagdierbeheersing kan helpen om de houtworm te bestrijden. 

Het middel dat we gebruiken werkt niet alleen curatief, maar werkt bij bepaalde houtwormbestrijdingen ook nog eens preventief. Ben je van plan om te gaan restaureren en verbouwen, dan is het dus erg verstandig pm vooraf te laten controleren of er kans is op een mogelijke besmetting. Is een houtgedeelte niet meer te redden, dan geven we dat ook aan.

Na de houtwormbestrijding en boktorbestrijding wordt een garantiecertificaat afgegeven.

Vragen over houtwormen? Bel Dick van Huigenbosch op +31 6 41755321

Last van plaagdieren?