Rat

Rattenbestrijding, hoe pak je dit aan?

Ratten kunnen thuis een probleem zijn. Helaas zie je ze misschien pas als er een grote plaag is maar dan is het al moeilijker om van de ratten af ​​te komen. Ratten kunnen veel schade aanrichten, voedsel besmetten en ziekten met zich meedragen. Ze verspreiden dus zeer gemakkelijk ziektes waaronder:

 • Salmonellose
 • Leptospirose
 • Ziekte van Weil
 • Rattenbeetziekte
 • De pest
 • Hantavirus

Gelukkig zijn er manieren om de ratten effectief te bestrijden.

Hoe vind je ratten?

De eerste stap bij het rattenbestrijding is het vinden van waar ze in je huis zijn. Omdat ze ’s nachts het vaakst actief zijn worden ratten overdag niet vaak in de open lucht gezien. Maar het is gemakkelijk om tekenen van hun aanwezigheid te vinden.

Tekenen van aanwezigheid van ratten zijn onder meer:

 • Uitwerpselen, vaak te vinden rond vuilnisgebieden, voedsel van mensen en/of huisdieren
 • Draden of hout waar aan geknaagd is
 • Nesten in verborgen gebieden
 • Geknaagd fruit in bomen
 • Geluiden in het donker, zoals bijvoorbeeld op zolder

Rattenvallen

Vallen kunnen een gemakkelijke en goedkope manier zijn om van ratten af te komen en te beginnen met de rattenbestrijding. Vallen zijn relatief goedkoop, als ze niet worden gebruikt kunnen ze een lange tijd op hun plaats blijven. Maar alle vallen, met of zonder lokaas, moeten regelmatig worden geïnspecteerd, omdat een dode of stervende rat of een voedselaas andere insecten en/of ongedierte kan aantrekken en een plaag kan veroorzaken. Er moeten vallen worden geplaatst waar aanwezigheid van ratten wordt gezien en in afgelegen verborgen gebieden, vooral op zolders, kelders en in de buurt van voedselbronnen. Zorg er altijd voor dat vallen niet in de buurt komen van kinderen of huisdieren.

Naast rattenvallen kun je ook op andere manieren ratten voorkomen en bestrijden, dit kun je onder andere doen met pepermunt. Wij vinden pepermunt verfrissend en fijn ruiken maar ratten vinden het een verschrikkelijke geur en doen er dan ook alles aan om het te vermijden. Ook ammoniak is een geur wat ratten verschrikkelijk vinden. Je zou ook veren van uilen bij de plekken leggen waar ratten vandaan komen. Uilen jagen onder andere op ratten, dus met de veren van een uil kun je een rat voor de gek houden zodat hij je huis ontwijkt.

Wanneer een professional inschakelen?

Als je de ratten zelf niet kunt vinden is het tijd om contact op te nemen met een professionele rattenbestrijder. Professionals weten snel de ratten te vinden en weten ook het best hoe je kunt beginnen met de rattenbestrijding. Met het contactformulier hier onder kun je contact met ons opnemen:

Heeft u last van ongedierte? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Bellen kan ook via 06-41755321

Rat
Bij ratten wordt er uiteraard direct gestart met een bestrijding maar daarnaast word ook de bron opgezocht waardoor de overlast onstaat
Last van plaagdieren?